HUB Arkiv 2016


Om kursen Hållbar utveckling B 2016

HUB2016-smallHållbar utveckling B består av fem obligatoriska delkurser. På den här sidan finner ni information gällande samtliga delkurser från 2016.

Vi som ansvarar för Hållbar utveckling B heter Sanna Gunnarsson och Sara Andersson och vi nås enklast via mail
sanna.gunnarsson@csduppsala.uu.se och sara.andersson@csduppsala.uu.se


Välkomna till Värderingar, världsbilder och visioner 2016!

På den här sidan finner ni all information som rör kursen. Under rubriken “Senaste uppdateringarna” noterar vi när någonting har uppdaterats eller adderats i länkarna och filerna nedanför.

Vi som jobbar med kursen nås lättast via mail
sanna.gunnarsson@csduppsala.uu.se
gustav.innala@csduppsala.uu.se

Tveka inte att höra av er om det är någonting ni undrar över!
/ Kursledningen – Sanna & Gustav


TMMF – Vårterminen 2016

På den här hemsidan kommer vi att lägga upp information som rör kursen – scheman, skrivuppgifter, litteraturlistor, etc. Den här sidan – kurshemsidan – kommer att vara en viktig kommunikationslänk mellan studenter och kursledning innan och under kursens gång.
Har du frågor som rör kursen hör då av dig till hakan.emilsson@csduppsala.uu.se eller ingrid.moum.rieser@csduppsala.uu.se

Schema & kursinfo


Livsfilosofi – Vårterminen 2016

Välkommen till livsfilosofi och det moderna samhället!

På denna sida kommer all information om kursen att finnas och uppdateras löpande. Allt som finns här ska också finnas tillgängligt på Studentportalen. Har du frågor eller funderingar kring kursen nås vi lättast via e-post:

livsfilosofi@csduppsala.uu.se, hannes.willner@csduppsala.uu.se eller sofia.ostblom@csduppsala.uu.se

Hälsningar Hannes & Sofia, kursamanuenser

 


Tack för i år! (Och inlämning av “Min livsfilosofi 2” och kompletteringar)

Hej alla livsfilosofer!

Lite praktisk information gällande inlämningarna:
Filarean för inlämning av “Min livsfilosofi 2” stänger fredagen den 3:e juni kl 23.59. (Det är alltså inte kl 17, som det felaktigt stod i instruktionen till uppgiften.) För er som har kompletteringar att göra, så ska de vara  inlämnade senast onsdagen den 8:e juni kl 23.59, om betyg och poäng med säkerhet ska hinna rapporteras in inför höstterminen.

Stort tack för denna kursomgång och lycka till med allt i fortsättningen! =)

/Hannes & Sofia


Kursavslutning

På torsdag är det dags för det allra sista kurstillfället, vilket är obligatoriskt. Vi ses kl 17 som vanligt, i CEMUS bibliotek på Geo-centrum, Villavägen 16. Vi kommer att börja med viktigt administrativt arbete, i form av en kursutvärdering. Till det behövs dator, så ta med en sådan! När det är klart kommer vi att bege oss till lämpligt skogsområde för att livsfilosofera kring en lägereld. Till det behövs kläder-efter-väder och något att grilla/äta för den som vill ha det.

/Hannes och Sofia


Artiklar till måndag 23/5

Eftersom måndagens tillfälle har varit öppet under större delen av kursen har vi inte lagt in någon litteratur till det på förhand. Men som en bonus slänger vi in följande lättillgängliga och spännande texter som ger perspektiv på aktivism, livsfilosofi och individens ansvar för världen. Särskilt spännande är att läsa kommentarsfälten!

Jensen, Derrick (2009). “Forget Shorter Showers: Why personal change does not equal political change”. Orion Magazine, July/August 2009, Vol. 28, No. 4. Tillgänglig: https://orionmagazine.org/article/forget-shorter-showers/

Solnit, Rebecca (2008). “The Most Radical Thing You Can Do”. Orion Magazine, November/December 2008, Vol. 27, No. 6. Tillgänglig: https://orionmagazine.org/article/the-most-radical-thing-you-can-do/

Trevlig läsning!
/Kursledningen


Tips från Johanna om Islam och klimatförändringarna

Tack för ett bra studiebesök på Uppsala Moské i tisdags! Under reflektionen efteråt berörde vi lätt hur religion i allmänhet och Islam i synnerhet kopplar till frågor om hållbar utveckling, varpå Johanna tipsade om denna podd att lyssna på: http://loe.org/shows/segments.html?programID=15-P13-00034&segmentID=1

Allt gott,
/Hannes


Gruppindelning för projektredovisningar uppe!

Nu ligger gruppindelningen för projektredovisningarna uppe på Studentportalen där ni kan anmäla er till den grupp och tid som passar er bäst. Vi har lagt till en fjärde grupp som redovisar tisdag 31/5 kl. 13-16 eftersom vi inte hade tillräckligt med tid annars för alla att redovisa. Det är först till kvarn som gäller!

/Kursledningen


Schema uppdaterat med föreläsning 23/5

Nu har vi uppdaterat schemat med föreläsning måndag 23/5. Det blir ett tillfälle som kommer handla om aktivism som ett sätt att göra skillnad på ett personligt plan i enlighet med sin livsfilosofi där vi har bjudit in Johan Tilli, musiker och föredetta amanuens på livsfilosofi kursen, samt Karl Andreasson, klimataktivist och nuvarande amanuens på CEMUS. Vi ser fram emot ett spännande tillfälle! =)

Vårhälsningar!
/Hannes & Sofia


Var med och skapa CEMUS Hållbarhetsfestival 26/5!

Hej livsfilosofer!
Vi vill bjuda in er alla att vara med och medskapa CEMUS egna hållbarhetsfestival som äger rum torsdag den 26:e maj.

Det är en heldag med mässa på förmiddagen, workshops och föreläsningar på eftermiddagen, samt grillning, musik och sociala aktiviteter på kvällen i Botaniska trädgården. Festivalen är något av en terminsavslutning för hela CEMUS där vi firar terminen som gått och studenter, anställda och gäster har möjlighet att visa upp sina projekt eller bidra med något som de tycker är relevant för hållbar utveckling.

Vi vill uppmuntra er att ta tillfället i akt att göra något på festivalen – det kan vara att hålla en workshop, att visa en film som ni tycker att andra ska se, ställa ut något under mässan, eller bidra till underhållningsprogrammet på kvällen och mycket mer.

Om ni vill bidra med något kan ni gå in på www.sustainabilityfestival.se och fylla i formuläret där med era idéer.

Allt det bästa,
Hannes & Sofia


Valbara böcker för fristående studenter

Följande är de valbara böckerna som ni fristående studenter kan välja bland som er tredje kursbok:

Berg, Lasse (2015). Ut ur Kalahari: drömmen om det goda livet. [Ny utg.] Stockholm: Ordfront

Gyatso, Tenzin (Dalai Lama XIV) & Cutler, Howard C. (2016). Lycka!: en handbok i konsten att leva. Stockholm: Massolit

Singer, Peter (1998). Hur ska vi leva?: etik i egennyttans tid. [Ny utg.] Stockholm: Natur och kultur

Spalde, Annika & Strindlund, Pelle (2009). Leva etiskt: om att ta ansvar för världen och njuta av livet. Stockholm: Karneval

Ware, Bronnie (2012). The top five regrets of the dying: a life transformed by the dearly departing. London: Hay House

Trevlig läsning!
/Hannes & Sofia