Onsdagsgrupp 2


Framtidsklubben GRO – Onsdagsgrupp 2 (sena gruppen kl 18.15- 19.45)

Välkommen till Framtidsklubben GRO!

Vi som leder onsdagsgrupperna 2 heter Abigail, Antonella och Jenny. Om man vill komma i kontakt med oss så kan man skicka ett mejl till abigail.garbett@cemus.uu.se.

GRO-träffarna äger rum varje onsdag kl 18.15- 19.45. Här finns schema när man kan se alla höstens träffar: http://www.cemus.uu.se/wp-content/uploads/2020/09/GRO_Höst_Schema_7-9-2.pdf

Obs: Den här terminen håller vi till i rum 12:004 på Blåsenhus. Man kan hitta rummet med den här kartan: https://bit.ly/3b2J5XM

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer varför vi ber er föräldrar att vänta utomhus eller i den stora korridoren med studieplatser i Blåsenhus. För att undvika trängsel är det bra om ni kommer bara några minuter före start. Då undviker vi att ”krocka” med gruppen som slutar 15 minuter före er start.

Vi ser verkligen fram emot läsåret och alla kommande GRO-träffar!

//Abigail, Antonella och Jenny


 

 

 

 

 

 

 

 

 Träff 2, 29/1

Denna onsdagskväll ägnade vi åt att försöka lösa “klimatmysteriet”. Det är något allvarligt som håller på att hända med vårt klimat, och det beror på att människan släpper ut växthusgaser i atmosfären. Enligt den samlade forskarkåren bör vi inte ha mer än 350 ppm koldioxid i atmosfären för att kunna klara Parisavtalets mål på “1,5 eller väl under 2 graders” temperaturhöjning globalt. Men nu är vi uppe i över 400 ppm, och det fortsätter att stiga!

Vissa områden är viktiga för att vi ska bromsa utsläppen, och det var inom några sådana områden som de olika klimatlagen skulle hitta på lösningar till problemen. Det rörde sig om att designa en ccs-anläggning, att räkna ut hur man byter kolkraft mot solkraft och kött mot växter. Att ta reda på vilka olika typer av transporter man bör satsa på för att minska utsläppen, hur vi gör för att ha kvar våra skogar och hur man kan hindra att isar och permafrost smälter.

Lyckligtvis lyckades lagen bemästra de olika problemen, och få ner atmosfärens växthusgashalt till under 350 ppm, och därmed rädda klimatet! Värdens ledare borde låta sig inspireras av GRO, och göra samma sak!


Träff 1, 15/1

Under vårterminens första träff pratade vi om de planetära gränserna. Vi titta på ett klipp då Johan Rockström förklara vad det är, och sedan försökte vi att reda ut vad han menade.