Nu är det allra första avsnittet av Framtidsakademin pod släppt! Lyssna här nedanför eller där du vanligtvis lyssnar på poddar.
I detta första avsnitt av Framtidsakademin som pod gästas vi av Elin Röös, Universitetslektor vid Institutionen för energi och teknik, Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Temat är Framtidens hållbara mat. Intervjuad av Karin Östman Modig, Folkuniversitetet, och Daniel Mossberg, CEMUS.
Läs mer Elin Röös forskning här: https://www.slu.se/cv/elin-roos/
Inspelat 23 oktober 2024 i Mallas sal, Stadsbiblioteket Uppsala. Musik: Serge Pavkin, Summer adventures.
Varmt välkomna till det första tillfället av Framtidsakademin i höst nu som podcast inför live-publik på Stadsbiblioteket!
När: 23 oktober kl. 12.00-12.45
Vart: Mallas sal, Stadsbiblioteket Uppsala, Svartbäcksgatan 17
Hur: Fri entré. Begränsat antal platser.
Elin RöösUniversitetslektor vid Institutionen för energi och teknik, SLU
Framtidens hållbara mat
Större delen av produktionen och konsumtionen av mat är inte hållbar idag. Den bidrar bland annat till klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald ovan och i jorden – och är inte heller motståndskraftig mot extremväder. Men vi alla måste äta! Så hur skulle då en hållbar produktion och konsumtion kunna se ut?
I det här samtalet utforskar vi vad matforskaren Elin Röös drömmer om i ett framtida hållbart livsmedelssystem – hur skulle det se ut om hon fick bestämma?
Elin Röös är forskare och lektor Institutionen för energi och teknik, Sveriges lantbruksuniversitet.
Läs mer: https://www.slu.se/cv/elin-roos/
Framtidsakademin fortsätter i höst som podcast inför live-publik på Stadsbiblioteket. Välkomna att diskutera världens överlevnads- och framtidsfrågor med forskare och samhällsdebattörer!
Framtidsakademin är ett samarbete mellan CEMUS, Folkuniversitetet i Uppsala och Stadsbibliotek i Uppsala.
Varmt välkomna att diskutera framtidens frågor med dagens forskare!
När: 23 oktober och 27 november kl. 12.00-12.45
Vart: Mallas sal, Stadsbiblioteket Uppsala, Svartbäcksgatan 17
Hur: Fri entré. Begränsat antal platser.
27 november kl. 12.00-12.45
Författare och Universitetslektor vid Institutionen för farmaceutisk biovetenskap, Uppsala universitet
Tryffelfeber: bland matnördar, maffia och miljardärer
Vad är det som gör tryffeln så speciell?
Christina Wedén är lärare och forskare vid Uppsala universitet, med en doktorsexamen om den gotländska tryffeln. I boken Tryffelfeber, skriven tillsammans med Steven Ekholm, har hon skildrat den häpnadsväckande tryffelindustrin, med upptrissade auktioner och smutsiga pengar.
De nystar i de kulturhistoriska trådarna hundratals år tillbaka i tiden, reser till tryffelhubbar i Frankrike och Italien och ställer sig frågor om hur framtiden ser ut för denna ädla knöl.
Läs mer: https://www.norstedts.se/bok/9789113121925/tryffelfeber/
Framtidsakademin är ett samarbete mellan Folkuniversitetet och CEMUS, vid Uppsala universitet och SLU. Syftet med samarbetet är att sprida aktuell forskning till intresserade människor utanför universitetets väggar. Verksamheten finansieras med stöd från Folkuniversitetsföreningen.
Här finns ett arkiv med tidigare omgångar av Framtidsakademin www.cemus.uu.se/framtidsakademin-arkiv