Hösten 2024: Framtidsakademin


Framtidsakademin fortsätter i höst som podcast inför live-publik på Stadsbiblioteket. Välkomna att diskutera världens överlevnads- och framtidsfrågor med forskare och samhällsdebattörer!

Framtidsakademin startade 2004 som en tvärvetenskaplig föreläsningsserie med inbjudna forskare med fokus på olika framtidsfrågor inom det breda hållbarhetsområdet. I höst prövar vi nytt upplägg med podcast-intervjuer som syftar till att väcka kritiska frågor, skapa debatt och inbjuda till gränsöverskridande samtal där olika perspektiv och människor möts. Vår förhoppning är att på nya sätt belysa bekanta samhällsutmaningar och inspirera i arbetet för en bättre värld!

Framtidsakademin är ett samarbete mellan CEMUS, Folkuniversitetet i Uppsala och Stadsbibliotek i Uppsala.

Varmt välkomna att diskutera framtidens frågor med dagens forskare!

När: 23 oktober och 27 november kl. 12.00-12.45

Vart: Mallas sal, Stadsbiblioteket Uppsala, Svartbäcksgatan 17

Hur: Fri entré. Begränsat antal platser.



23 oktober kl. 12.00-12.45

Foto: Jenny Svennås Gillner

Elin Röös
Universitetslektor vid Institutionen för energi och teknik, SLU

Framtidens hållbara mat

Större delen av produktionen och konsumtionen av mat är inte hållbar idag. Den bidrar bland annat till klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald ovan och i jorden – och är inte heller motståndskraftig mot extremväder. Men vi alla måste äta! Så hur skulle då en hållbar produktion och konsumtion kunna se ut?

I det här samtalet utforskar vi vad matforskaren Elin Röös drömmer om i ett framtida hållbart livsmedelssystem – hur skulle det se ut om hon fick bestämma?

Elin Röös är forskare och lektor Institutionen för energi och teknik, Sveriges lantbruksuniversitet.

Läs mer: https://www.slu.se/cv/elin-roos/

 

27 november kl. 12.00-12.45

Foto: Lamia-Karić

Christina Wedén
Författare och Universitetslektor vid Institutionen för farmaceutisk biovetenskap, Uppsala universitet

Tryffelfeber: bland matnördar, maffia och miljardärer

Vad är det som gör tryffeln så speciell?

Christina Wedén är lärare och forskare vid Uppsala universitet, med en doktorsexamen om den gotländska tryffeln. I boken Tryffelfeber, skriven tillsammans med Steven Ekholm, har hon skildrat den häpnadsväckande tryffelindustrin, med upptrissade auktioner och smutsiga pengar.

De nystar i de kulturhistoriska trådarna hundratals år tillbaka i tiden, reser till tryffelhubbar i Frankrike och Italien och ställer sig frågor om hur framtiden ser ut för denna ädla knöl.

Läs mer: https://www.norstedts.se/bok/9789113121925/tryffelfeber/


Framtidsakademin är ett samarbete mellan Folkuniversitetet och CEMUS, vid Uppsala universitet och SLU. Syftet med samarbetet är att sprida aktuell forskning till intresserade människor utanför universitetets väggar. Verksamheten finansieras med stöd från Folkuniversitetsföreningen.

Här finns ett arkiv med tidigare omgångar av Framtidsakademin www.cemus.uu.se/framtidsakademin-arkiv